"Stół Szwedzki po zamojsku" - nowa książka kucharska

Wydział Turystyki i Promocji Urzędu Miasta Zamość wydał nową książkę kucharską pt. "Stół Szwedzki po zamojsku". Autorami przepisów są tym razem: Wojciech Łosiewicz oraz Dariusz Monik. Książka nawiązuje do legendy stołu szwedzkiego oraz potraw XVII w.

Zamość powstał jako miasto wielonarodowe stworzone przez Polaków, Włochów, Ormian, Żydów i wiele innych społeczności. Każdy z narodów do hetmańskiego grodu przyniósł własne potrawy, ale także swoje kulinarne upodobania. Kuchnię miasta i naszego regionu tworzyli i tworzą po dziś dzień jego mieszkańcy.

W Zamościu spróbujesz więc tradycyjnej kuchni polskiej, kresowej, poczujesz się „jak u babci”. Uwielbiamy pierogi, a jadamy je nawet z kaszą… Kaszę gryczaną od wieków uprawiali Tatarzy osadzeni przez rodzinę Zamojskich, choćby w Kocudzy. Jak powszechnie wiadomo, to, co dobre, szybko się rozprzestrzenia. W Padwie Północy spróbujesz potraw mięsnych o smakach żydowskich, jak czulent lub dań o smakach orientalnych przyniesionych tu przez kupców ormiańskich. Możesz także zjeść mięsa przyrządzone na sposób, w jaki jadali je hetmani, czyli według tradycyjnych XVII-wiecznych przepisów. Świetną okazją mogą być rekonstrukcje historyczne, podczas których serwuje się te potrawy. W XVIII wieku na Zamojszczyźnie pojawili się także koloniści niemieccy lubujący się w potrawach z ziemniaka i oni także okrasili naszą kuchnię smakami, m. in. Szwabskim Pierogiem. Z tradycją wschodnią kojarzą się także nasze kiszonki czy ,,krążałki”. Takie smaki spotkasz tylko u nas. Podsumowując, Zamość jako miasto wielonarodowe i wielokulturowe ma wspaniałe zabytki, ale także wyjątkową i różnorodną kuchnię. O ile zabytki można zobaczyć na zdjęciach, o tyle, aby rzeczywiście posmakować Zamościa, trzeba do nas zawitać.

Do pobrania:

stol-szwedzki-po-zamojsku_compressed.pdf 10 Mb

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem